Ziemniaczane duszone w śmietanie

Absolutnie innym daniem niż tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżemgołąbki ziemniaczane. Nie przyrządza się ich z klasycznym farszem, ale ziemniaczanym. Nietypowa forma, jednak ma swoich zwolenników a samo danie może wielu zaskoczyć. Podobnie jak gołąbki wegetariańskie z warzywami tak i te z ziemniakami mogą okazać się smakowitym daniem, zwłaszcza, jeśli podawane są z odpowiednio przygotowanym sosem. Z pewnością wiele osób ciekawi w jaki sposób się je przyrządza. Trzeba przyznać, że bardzo łatwo a prostota użytych składników wcale nie musi świadczyć o tym, że danie jest mało wartościowe pod względem smakowym jak i zawartości składników odżywczych.

Ziemniaki od lat goszczą w polskiej kuchni, przygotowuje się z nich masę pysznych potraw jak placki, kopytka, kluski śląskie i wiele innych teraz czas aby wypróbować gołąbki. Gołąbki zawsze kojarzą się farszem, na który składa się ryż i dowolnego rodzaju mięso mielone, zastąpienie go nadzieniem ziemniaczanym może okazać się mniej kosztowne i wyjątkowo dobre, tym bardziej, że dodaje się tam wiele innych aromatycznych i smacznych składników.

Prócz samych ziemniaków mogą to być boczek, swojska kiełbasa lekko przyrumieniona na patelni oraz przyprawy: pieprz ziołowy i ziele angielskie. Do wykonania gołąbków ziemniaczanych wystarczą ziemniaki i kilka dodatków jakie zwykle mamy pod ręką czyli szynka, boczek, nawet ser żółty wedle uznania. Ziemniaki można ugotować tak aby pozostały lekko niedogotowane lub też zetrzeć na surowo podobnie jak na placki wraz z cebulą, dodać mąkę , jajko, przyprawy i resztę składników po czym zawijać takie nadzienie w sparzone wcześniej liście kapusty. Jeśli ugotujemy ziemniaki należy je następnie przepuścić przez praskę, dodać zeszkloną cebulę, dodatki, przyprawy i zawijać klasycznie jak tradycyjne gołąbki.

Popularnym jest również sposób robienia ziemniaczanych gołąbków z surowych ziemniaków z jajkiem i kaszą jęczmienną. Najlepiej smakują duszone w sosie śmietanowym, ale równie dobrze piec je można w bulionie a dopiero na talerzu dekorować sosem i natką pietruszki lub koperkiem. Jest to danie szybkie, mimo, iż nie da się go wykonać jak klasyczne gołąbki do słoika, z łatwością można je przygotować na codzienny obiad i nie zabierze nam to dużo czasu.