Tradycyjne pieczone w sosie pomidorowym

Dla wielu osób, poza gołąbkami w sosie pomidorowym nie istnieją żadne inne gołąbki. Amatorzy tego dania cenią je sobie, za wyjątkowo smaczne połączenie, które sprawia, że jedzenie rozpływa się w ustach. Mimo, iż potrawa ta może być podawana z różnymi sosami: grzybowym, koperkowym, pieczarkowym lub czosnkowym w swej tradycyjnej postaci występuje, jako gołąbki pieczone w sosie pomidorowym. W wielu polskich domach podaje się je tylko w taki sposób, uważając, iż taka forma stanowi o niepowtarzalnym smaku, klasycznych polskich gołąbków.

Zdania mogą być podzielone, bowiem nie każdy przepada za pomidorami, jako dodatkami także w postaci sosu. Zwłaszcza dzisiaj, kiedy tak wiele eksperymentuje się z jedzeniem mieszając różne smaki i produkty. Jednakowoż doznania smakowe związane ze spożywaniem gołąbków podanych w staropolski sposób to przede wszystkim przyrządzenie smacznego sosu pomidorowego. Można go zrobić używając różnorodnych składników, co wpłynie na jego konsystencję i jakość. Istnieje wiele przepisów na pomidorowy sos do gołąbków.

Wiele z nich opartych jest na tradycyjnej recepturze inne pochodzą z kuchni włoskiej, która jak, żadna inna potrafi docenić smak pomidorów oraz wykorzystać ich wszechstronne zastosowanie. Na początek pomysł dla lubiących zrobić coś z niczego. Jeśli mamy pod ręką w domu przecier pomidorowy to już wystarczy, żeby przyrządzić sobie smakowity sos. Na początek robimy zasmażkę z dwóch łyżek oliwy i mąki w takiej ilości, aby całość była dosyć gęsta. Następnie dodajemy wody a kiedy całość zagotuje się przecier pomidorowy wedle uznania. Na koniec rozprowadzamy śmietaną i dekorujemy koperkiem, pietruszką lub zieloną cebulką.

Sos włoski wymaga użycia pomidorów w puszce lub świeżych podsmażonych na patelni warzyw: marchwi, papryki, cebulki i czosnku. Wszystko musi udusić się do miękkości a następnie, całość można zmiksować i tak podawać z gołąbkami. Przyrządzony sos pomidorowy, mimo iż jest nieodłącznym dodatkiem zawijanych, klasycznych gołąbków z ryżem i mięsem, będzie stanowił równie idealne połączenie dla gołąbków wegetariańskich jak i ziemniaczanych. Odczucia smakowe są kwestią gustu oraz użycia poszczególnych przypraw, toteż odkrycie własnych ulubionych smakołyków często bywa wynikiem eksperymentowania kuchennego.