postheadericon Pyszne gołąbki meksykańskie, francuskie, chińskie

Jak się okazuje gołąbki podbiły cały świat. Uważamy je za swoje tradycyjne danie, jednak nie tylko my się nimi zajadamy. W wielu innych krajach na całym świecie powstały różne receptury jak przyrządzać coś na kształt naszych gołąbków. Teraz, kiedy tak chętnie eksperymentujemy z daniami pochodzącymi z innych kuchni, bowiem mamy szerszy dostęp do produktów z całego świata. Dzięki temu, że w Internecie pojawia się wiele ciekawych przepisów, można samodzielnie w własnej kuchni przyrządzić to samo danie, jednak nieco inaczej.

Według receptur, z których być może nie mieliśmy okazji skorzystać przygotujemy również nieco inne niż klasyczne, gołąbki ziemniaczane w śmietanie. Wracając do kuchni ze świata do wyboru mamy gołąbki meksykańskie, chińskie czy francuskie. Te pierwsze na pewno przypadną do gustu osobom, nie przepadającym za gotowaniem liści kapuścianych i mozolnym oddzielaniem ich. Meksykańskie gołąbki nie wymagają zawijania, przyrządza się je z posiekanej kapusty, ugotowanego na sypko ryżu oraz mięsa mielonego. Tak więc na pierwszy rzut oka nie różnią się składnikowo od naszych polskich gołąbków.

Najważniejsze są dodatki i przyprawy, czyli warzywa takie jak seler, marchew, czosnek, cebula oraz jajka. Co ciekawe nie dodaje się ich w całości a jedynie żółtka do masy mięsno- kapuścianej. Oddzielone białka należy ubić na sztywną pianę i dodać na końcu delikatnie całość mieszając. Z masy formuje się płaskie kotleciki i krótko obsmaża z dwóch stron a następnie układa w naczyniu z nieco ostrym typowym pomidorowym sosem meksykańskim a potem dusi około 1 godziny. Gołąbki francuskie wykonuje się bardzo podobnie również bez zawijania, dodając do farszu całe jajka i odrobinę kaszy manny.

Z klei gołąbki chińskie można wykonać w dwojaki sposób zawijając farsz w liście kapusty włoskiej lub też kapustę poszatkować i przyrządzić gołąbki w formie małych podłużnych pulpecików. Farsz wykonany na sposób chiński można przyrządzić z dużą ilością warzyw a szczególnie aromatyczną papryką, ryżem, mięsem mielonym drobiowym bądź wieprzowym wedle uznania, krewetkami, drobno posiekaną papryczką chilli i odrobiną czosnku. Wszystkie te składniki najlepiej lekko poddusić, ryż ugotować, połączyć jajkiem i zawijać w zielone liście kapusty włoskiej.