Klasyczne z ryżem i mięsem

Klasyczne gołąbki to takie, jakie większość z nas kojarzy z kuchni przygotowywanej przez nasze mamy i babcie. Ich nadzieniem musi być mięso i ryż względnie kasza gryczana bądź jęczmienna. Sposób ich przyrządzenia jest w gruncie rzeczy banalny, sekret tkwi w doborze odpowiedniej kapusty, starannym zawinięciu farszu w kapuściane liście tak, aby te nie rozrywały się oraz właściwym doprawieniu zawartości.

Tradycyjne gołąbki zabierają nieco więcej czasu niż szybkie gołąbki bez zawijania, jednak nie można ich porównywać ze sobą pod względem estetycznym. W smaku być może niewiele się różnią jednak postać prawdziwego gołąbka, nie tak zwanego oszukanego, to właśnie farsz zawinięty w listek kapuściany a całość polana smakowitym sosem, najczęściej pomidorowym.

Zanim jednak naszym oczom ukaże się gotowe danie, trzeba przygotować właściwe składniki i oporządzić je w odpowiedniej kolejności. Pierwszym i najważniejszym składnikiem jest kapusta. Najlepiej wybrać taką, która nie będzie za duża oraz której liście lekko odstają. Łatwiej będzie je oddzielać po obgotowaniu, natomiast, zbita kapusta, posiadająca gęsto do siebie przylegające listki, może nastręczać pewne trudności. Całą główkę kapusty, usunąwszy wcześniej głąb należy umieścić w gotującej się wodzie tak, aby była całkowicie przykryta na 5 do 10 minut. W tym czasie należy sprawdzać miękkość liści. Nie mogą się one przegotować, gdyż inaczej nie uda się zawinąć w nich farszu. Gołąbki i tak po zawinięciu będą się dusić, toteż liście powinny być średnio miękkie. Podobnie należy postąpić gotując ryż w lekko osolonej wodzie.

Mięso natomiast najlepiej kupować w całości i mielić w domu, gotowe zmielone, może się okazać nie najlepszym wyjściem, jednak wiele zależy od tego gdzie je kupimy. Wybór rodzaju mięsa zależny jest od preferencji może to być łopatka wieprzowa lub też filet z indyka albo kurczaka. Dodatkami mogą być lekko podduszone warzywa a najczęściej podsmażona cebulka. Wszystkie składniki: ryż, mięso, cebulę, sól, pieprz łączymy dodając jajko, które sprawi, że masa będzie jednolita i łatwa do formowania. Następnie wyrobiony farsz zawijamy w oddzielone wcześniej liście kapuściane. Te, które się nie nadają, układamy na dnie brytfanny lub dusznicy a na nich położymy gotowe zawinięte gołąbki. Całość dusi się około 1,5 godziny.