Gołąbki z kapusty włoskiej, pekińskiej, liści winogron

Prócz klasycznych gołąbków w sosie pomidorowym, jakie od lat przygotowują gospodynie domowe w Polsce używając do tego zwykłej białej kapusty, danie to można przyrządzić z użyciem kapust: włoskiej lub pekińskiej. Różnica w smaku jest, chociaż nie bardzo znaczna, jednakże warto nieco poeksperymentować, aby móc przekonać się, co bardziej odpowiada nam, jeśli chodzi o sam sposób gotowania i doznania podczas jedzenia. Wiele osób być może jest zdziwionych jak popularna pekinka stosowana głównie do sałatek, może posłużyć, jako dodatek do gołąbków. Okazuje się, że może i co więcej bardzo dobrze się komponuje.

Dla zainteresowanych samodzielnym przygotowaniem w domu, z pewnością najważniejszym będzie to, jaką postać powinien mieć najważniejszy ze składników. Wykorzystując kapustę pekińską można zrobić gołąbki bez zawijania jak też metodą klasyczną zawijając. Jeden i drugi pomysł się udaje i oba są smakowite. Co do tradycyjnego przygotowywania liście pekinki są wytrzymałe, chociaż bardziej miękkie niż kapusty białej czy nawet włoskiej. Jedyną różnicą jest fakt, iż nie trzeba warzywa obgotowywać w całości, bowiem świeże listki z łatwością dają się oddzielić i można je delikatnie sparzyć wrzucając do wrzątku dosłownie na parę sekund.

Wykorzystanie kapusty pekińskiej skróci przygotowanie obiadu z gołąbkami w roli głównej a farsz można wykonać standardowy lub też użyć warzyw, soczewicy i podać w sposób bezmięsny- idealna propozycja na piątkowy obiad. Jeśli natomiast wolimy urozmaicić potrawę i zaskoczyć gości oraz domowników kapustę należy posiekać, wymieszać z mięsem i ryżem- ważne! –nieugotowanym, wbić jedno jajko uformować coś na kształt sznycli, delikatnie obsmażyć a następnie przełożyć do bulionu albo sosu i dusić je aż ryż będzie miękki.

Co do gołąbków z kapusty włoskiej sprawa wygląda bardzo podobnie. Wykorzystać ją można w dwojaki sposób, jako całe liście lub pokrojone. Trzeba przyznać, że ten rodzaj kapusty prezentuje się bardzo ciekawie na talerzu z uwagi na powierzchnię liści jak też ich mocny zielony kolor. Bardzo kuszącym, jednak dosyć rzadko wykorzystywanym przepisem są gołąbki z liści winogron. To domena kuchni, głównie bałkańskiej, a więc tym bardziej warto wypróbować obce smaki, być może takie gołąbki zagoszczą na stałe w naszym domowym menu.